1955-2014

Életének 59. évében elhunyt Andor László, a Békési TE sakk szakosztályának fáradhatatlan vezetője, játékosa, csapatvezetője, edzője. Tanítványai kiváló eredményeket értek el az országos versenyeken. A sportágon belül mindenki által jól ismert és tisztelt sportember súlyos betegséggel vívta utolsó játszmáját, de sajnos 2014. november 30-án alulmaradt ebben a sajátos „partiban”. Andor László halálával pótolhatatlan veszteség érte a békési és a békés megyei sakksportot. Temetésének időpontjáról később intézkedik a gyászoló család!

Lacit édesapja, dr. Andor László vezette el a sakk világába. Tőle vette át később a megyei bajnokságban, majd az OB-II-ben szereplő békési (korábban muronyi) sakkcsapat irányítását, melyet töretlen lelkesedéssel irányított több mint két évtizeden át. Élete volt a sakk.
Elhivatott és fáradhatatlan utánpótlás nevelő edző volt, akinek neveltjei kiemelkedő eredményeket értek el a diákolimpiák megyei és országos döntőiben. 2004. évben a diákcsapat az országos döntőben harmadik, 2008-2009. években első helyezést ért el.
Az általa nevelt fiatalok rendszeresen az NB-II-es csapat éltábláin bizonyíthatták tehetségüket, mielőtt felsőbb osztályokba kerültek, mint például a 2004. évi diákolimpiai győztes, később nemzetközi nagymesteri címet elért Balog Imre, vagy ifj. Samu Gábor és Hegyesi Zoltán is.
Laci 1991. évben elnyerte a megye felnőtt egyéni bajnoki címét, később megyei schnell bajnok is volt, A békési sakkcsapatnak nemcsak vezetője, hanem közismerten mindig „két királyig küzdő” vezető játékosa is volt. Halála nehezen pótolható fájdalmas űrt jelent mindannyiunk számára, akik ismertük, szerettük és becsültük őt. Dr. Gosztolya Ferenc