VIII. Ancsin Sakk Emlékverseny

Békéscsaba, 2015. június 25 - 28.

Vasárnap délelőtt a végig kiválóan teljesítő orosházi Kakuk Sándor volt az egyik, akinek babért termett a böszörményi FIDE-mester ellen. A másik címviselő, Fekete Albert, a „sírból visszahozott” teljes pont begyűjtésével korrigálta az előző napi csúcsrangadón elszenvedett vereségét, izgalmassá téve ezzel a véghajrát, és visszahozva saját nyerési esélyeit. A dévaványaiak kiválósága a záró partiját is hozta, amivel a második helyre sikerült felkapaszkodnia, mert vele párhuzamosan Gál József győzelemmel biztosította be végső sikerét.

– Kiegyensúlyozott mezőny jött össze az idei viadalra, a felnőtteken túl tizenöt fiatallal és hét szépkorúval. Az Ancsin-memorial népszerűségét jelzi, hogy a makóiak ránk szerveztek egy komolyabb versenyt, amit kellő létszám híján el kellett csúsztatniuk. Szoros csata folyt a négy napon át, Gál Jóska azonban végig biztosan játszott ahhoz, hogy megnyerje a fődíjat – összegzett Petró József, a megyei sakkszövetség elnöke.

A díjátadó ünnepségre a család és a csabai szlovákok képviselői mellett tiszteletét tette Szarvas Péter, Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere, aki ezúton is bizonyította, hogy a sportban nem ismer „megkülönböztetést”.

Itt adták át a pénteki feladványfejtő verseny helyezettjeinek jutalmait is. Ennek keretében Csák János feladvány-szerző nemzetközi mester saját munkáiból, illetve gyűjteményéből három kétlépéses állást (képünkön) kellett 50 perecen belül megoldani. Négy versenyzőnek sikerült, közöttük az időrendi sorrend döntött Kakuk Sándor javára.

A VIII. Ancsin Endre-emlékverseny végeredménye: 1. Gál József István 6 pont, 2. Fekete Albert 5,5, 3. Kakuk 5, 4. Lovas Miklós 5, 5. Bányai István 4,5, 6. Halász Csaba 4,5, 7. Szász János 4,5, 8. Tamás Kornél 4,5, 9. Farkas Sándor 4,5, 10. Tóth Tamás 4,5.

Az Ancsin Endre feladványfejtő verseny végeredménye: 1. Kakuk Sándor, 2. Gál József István, 3. Varga Tamás, 4. Láng Iván (Békéscsaba).

Különdíjasok. Legtapasztaltabb versenyző: Farkas Lőrinc. Legfiatalabb: Farkas Virág. Legeredményesebb női: Fekete Ágnes. Szenior: Tornyai Jenő. Serdülő: Tóth Tamás. Ifjúsági: Leszkó Bence. 2000 élőpont alatti: Tamás Kornél. 1800 élőpont alatti: Farkas Sándor. 1600 élőpont alatti: Uhrin Milán. Legjobb határon túli csapat: Révkomárom. Hazai: Derecskei SE.

forrás: bmsextra

Feladványfejtő verseny

Az emlékverseny keretein belül lett megrendezve a feladványfejtő verseny, melyen nemcsak a FIDE-open szereplői indulhattak. Három feladványt kellet megfejteni 50 perc alatt, mindnek a követelménye: matt 2 lépésben.

A végeredményt a leadott több helyes megoldás, azon belül az időrendi sorrend döntötte el. Négyen is 100%-os teljesítményt értek el, közülök a leggyorsabb Kakuk Sándor volt, így ő nyerte meg a versenyt.

Végeredmény

  1. Kakuk Sándor (100%)
  2. Gál József István (100%)
  3. Varga Tamás (100%)
  4. Láng Iván (100%)
  5. Bíró István (1 hibapont)
  6. Viczenc Péter (1 hibapont)

További sorrendben fejtettek-játszottak még időrendi sorrendben 1- vagy több hibaponttal:

Vida József, Tornyai Jenő, Kerti János, Varga József

Galéria (Dr. Gurzó Zsuzsanna képei)