2009. szeptember 12-13.

Az idei év volt az elsõ alkalom, hogy nemzetközi minősítés szerzésére is lehetőség nyílt a megmérettetésen. Összesen 67-en indultak, hét mester, köztük két nemzetközi mester is megmérkőzött. A versenyt a címvédő, Nagykanizsában játszó Gonda László nyerte meg hét partiból 6 pontot szerezve. Gonda László idei győzelmével közel került a Bacsur-vándorserleg végleges elnyeréséhez, melyhez 3 győzelem szükséges.

Mellette szintén 6 pontot ért el és 2. helyezett lett Tatár Kis Szabolcs (Pénzügyőr SE). Harmadik helyen az orosházi Horváth Zsolt FIDE mester végzett 5,5 ponttal. A 4. helyet Papp Balázs (Maróczy SE Szeged; 5,5p), az ötödiket Chereches Marius (Gyulai SE; 5p) gyűjtötte be. Nehéz állásból kiharcolt döntetlennel Kakuk Sándor (Orosházi SE; 4,5p) 6. helyezett lett. A hat fõdíj mellett számos különdíjat is kiosztottak. A legeredményesebb nõi versenyzőnek járó elismerést Erdős Boglárka, a Makói SE sakkozója kapta. A legeredményesebb szenior díját Deák Zoltán (Békési TE, 4p) vehette át. Legeredményesebb 18 év alatti Csirik András (Makói SE; 4,5p), legeredményesebb 14 év alatti Tésik Csaba (Maróczy SE; 4,5p) lett. A legeredményesebb, fõdíjban nem részesült orosházi versenyző díját Pásztorcsik János (4,5p), a legeredményesebb orosházi ifjúsági díját Bogdány Gábor (4,5p) szerezte meg.

Legeredményesebb értékszám nélküli versenyző Bíró István lett (Orosházi SE; 3,5p).

A rendezők mellett egy versenyző és Seres László versenybíró is adott át különdíjakat. Takács Imre „Álommagyar” című könyvét ajánlotta fel legsportszerűbb ellenfelének, Ohát Imrének (Maróczi SE). A legfiatalabb „kiskirály” és „királylány” díjat kapták Perdi Zsombor és Marjanovics Annamária, mindketten idén töltik be nyolcadik életévüket. A legtapasztaltabb versenyző a 84 éves Verba István volt.

forrás: Orosházi Élet, 2009/38.